Suomen maatalouskauppa ja tanskalaiset viljelijät

Viljelijöiden kannattaa ottaa Suomen maatalouskauppa omiin käsiin ja niin näyttää myös tapahtuvan.

Iso osa maatalouskauppaa on yrityskaupoilla siirtymässä viljelijöiden hoidettavaksi. Tosin nämä viljelijät tulevat Tanskasta eikä Suomesta.

Suomalaisen viljelijän näkökulmasta muiden maiden maatalouskaupan yritysten kanssa voidaan hyvin tehdä tiivistäkin yhteistyötä, mutta tavoitteena pitää olla, että maatalouskaupan omistuksen ja päätöksenteon enemmistön pitää olla suomalaisilla viljelijöillä.

Maatalouskaupan yritysten omistaminen pitää olla maanviljelijöiden ydinliiketoimintaa, eikä sitä pidä antaa muille. Näinhän on tilanne Tanskassa ja Ruotsissa, siellä viljelijät omistavat maatalouskaupan yritykset.

Tietenkin vapaassa kilpailutilanteessa kaikki saavat yrittää, oli viljelijät omistajina tai ei. Parhaiten asiansa hoitavat menestyvät ja toimivat kannattavasti. Myös maatalouskauppa voi olla hyvin kannattavaa, jos sitä pyöritetään erittäin tehokkaasti hyvien yhteistyökumppaneiden avulla.

Niille, jotka ovat maatalouskaupan myllerryksissä muiden suunnitelmien kohteena, on aina varattu maksumiehen rooli ja siihen ei pidä suomalaisen viljelijän taipua. Maatalouskauppa on nyt turbulenssitilassa. Agroy ei aio seurata katseella vierestä mitä on tapahtumassa vaan toimii itse aktiivisesti. Viljelijäomisteisella Agroylla on tässä tilanteessa kaikki valtit käsissään.

Kaksi isoa maatalouskaupan yritystä on nyt myyty tanskalaisille viljelijöille mutta silti asiakkaita ei voi ostaa. Jokainen viljelijä ostaa ja myy kenen kanssa haluaa.

Suomen maatalouskaupan markkinoiden uusjako on vasta alussa.

25.9.2012  Jukka Peuranpää

Jätä kommentti