Agroy / maatalouskaupan kulut / kommentti

Useampikin maatalousalan lehti on kirjoitellut viime aikoina Suomen maatalouskaupan kuluista, erityisesti isoista kiinteistökuluista.

Eikä mikään ihme, kukapa viljelijä haluaisi maksaa ylimääräisiä kuluja tuotantopanosten hinnoissaan. Lasipalatsit ja uudet komeat myymäläpytingit eivät juuri tuo lisäarvoa viljelijän lompsaan, päinvastoin, tekevät vain turhaa lisälovea.

Tanskalaisviljelijöiden edusmiehen mukaan Suomen maatalouskaupan kulut palkoista ja kiinteistöistä ovat 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuon verran pitää siis Suomessa siirtää viljelijöille lisää tuotantopanosten hintoihin, jotta ne saadaan katettua.

Tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin surkea. Suomalaisviljelijöiden Agroyssa tämäkin asia on hoidettu paljon fiksummin.

Agroyn kiinteistökulut ovat 40 euroa kuukaudessa eli 480 euroa vuodessa.

Sen verran maksaa virtuaalinen toimisto Helsingin keskustassa. Tarpeen mukaan voi vuokrata työ- tai neuvottelutilaa, toimistolle tuleva posti skannataan tuohon hintaan sähköpostiin.

Tähän mennessä vuokratiloja ei ole tarvittu. Hommat hoidetaan kannettavin tietokonein ja puhelimitse ympäri maakuntia.

Kulut eivät turhaan rasita Agroy viljelijää  ja homma pyörii hienosti.

 

7.3.2013 Jukka Peuranpää

1 Responses to Agroy / maatalouskaupan kulut / kommentti

  1. On todella mielenkiintoista nähdä mitä maatalousbusineksessa toimivat ketjut tekevät tulevaisuudessa. Agroy:n tyyppien kapina on antanut odottaa itseään mielestäni turhankin pitkään. On ollut aivan pähkähullu tilanne kun valtaosa viljelijöistä ensin ostaa tarpeet kahdesta ketjusta ja kauden päätteeksi myy viljat samoille tahoille. Normi liike-elämässä tämän tyyppinen, toistuva taloudellisen performanssin itsemurha tuntuu täysin vieraalta. Liekö ylenpalttiset tuet olleet motiivina näin ylenmalkaiseen toimintaan?

    Itse näkisin kolme pääkohtaa suomalaisen isänmaan kultivoijan muistivihkossa:

    1. Kevennetty maanmuokkaus
    2. Yhteiskoneistus
    3. Järkevä osto- ja myyntitoiminta

    Agroy tarjoaa varsin uskottavan ja helpon vaihtoehdon kolmannen kohdan hankintapuoleen. Viljanmyynnissä on jo muodostunut ensimmäisiä myyntiryhmiä ja uskon että molemman tyyppiset yhteenliittymät tulevat vain lisääntymään jatkossa.

    Tsemppiä Agroy:n alkutaipaleelle. Viimeaikaista sähköpostiliikennette seuratessa tuli mieleen Osmo Wiion viestinnän ensimmäinen laki: ”Viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.” 🙂

    Paljonko on paljon selvinnee uusillekin jäsenille vuoden sisään.

    -ESu, myös uusi jäsen

Jätä kommentti