Agroy – tilannekatsaus 13.3.2014

13 maaliskuun, 2014

Agroyn viestintä on tähän asti hoidettu sähköpostin välityksellä.

Tästä eteenpäin siirrytään uudelle aikakaudelle, osa viestinnästä hoidetaan julkisesti Agroyn blogin kautta. Meilien kautta tulleet viestit ovat jo niin laajassa jakelussa, että niitä on enää turha piilotella meililistojen syövereissä.

Mitään säännöllisyyttä näissä blogeissa ei tule olemaan, joskus tulee enemmän viestiä, joskus on hiljaisempaa.

Tilannekatsauksella aloitellaan:

1. Tammi/helmikuussa 2014 oli kasvinsuojeluaineiden ennakkotilauksissa kiireellinen jakso. Samanaikaisesti otettiin käyttöön Agroyn uusi netin kautta pyöritettävä kaupankäyntipalvelu. Palvelu on vasta ensimmäinen raakaversio, mutta tekee jo nyt sen työn mihin se on tarkoitettu, eli organisoi hyvin ison viljelijäjoukon kaupankäyntiä. Palvelu on erittäin tehokas, kaikki rutiinityöt on automatisoitu.

Maaliskuun alussa tehtiin onnistuneet kytkennät netin kautta pyöritettävään taloushallintoon. Vielä kun saadaan seuraavien viikkojen aikana valmiiksi kytkennät netin kautta pyöritettävään kuljetushallintaan, ollaan luotu erittäin kustannustehokas järjestelmä viljelijöiden maatalouskaupan hoitamiseen.

Todennäköisesti tämä Agroyn järjestelmä on maailmanmitassa ensimmäinen ja ainutlaatuinen. Voidaan sanoa, että suomalaiset viljelijät ovat maatalouskaupan organisoinnissa kehityksen eturivissä verrattuna mihin tahansa maahan, missä maataloutta harjoitetaan.

2. Palvelun ensimmäinen tulikoe oli kasvinsuojeluaineiden ennakkotilaus. Niissä Agroy päätyi  ostamaan aineet viljelijöilleen rinnakkaisvalmisteina. Rinnakkaisrekisteröidyt valmisteet ovat käytännössä samoja aineita kuin alkuperäisetkin mutta kuitenkin eri etiketillä.

Kauppasumma oli huomattava mutta sitä ei myyjän toivomuksesta julkisteta. Hinta on aina tärkeä mutta aineiden valintaan vaikutti myös myyjän myyntihalukkuus Agroyn suuntaan. Nykyisille maatalouskaupan kivijalkaisille välikäsille ei ole eduksi, jos suomalaisten viljelijöiden asema maatalouskaupassa vahvistuu. Sen mukaan välikädet toimivat.

Agroylle ei ole merkitystä, ovatko aineet alkuperäis- tai rinnakkaisvalmisteita. Hinta ja kaupankäyntihalukkuus ratkaisevat. Jos Agroy voi omalta osaltaan auttaa viljelijöitä ostamaan alkuperäisvalmisteita tai yleensä mita tahansa tuotteita kivijaloilta nykyistä edullisemmin, tämäkin on vain hyvä asia ja hyvää meriittiä Agroylle.

Palvelua kehitetään edelleen niin, että siellä voi pyöriä kymmeniä tai satoja kaupankäyntikierroksia yhtäaikaa. Tulevaisuudessa palvelua voidaan käyttää paikallisiin tai valtakunnallisiin operaatioihin. Samoin voi olla erillisiä ryhmiä tuote- ja tuotantosuuntakohtaisesti.

Tavoitteena on kaikin tavoin parantaa viljelijöiden taloudellista hyötyä. Agroyn palvelu voi olla viljelijöiden apuna kaupankäynnisssä joko suoraan tai välillisesti.

3. Agroyn osalta lannoitteet ovat seuraavalle kasvukaudelle tuotu. Toimitaan laivakokoluokassa ja laivojen osalta suunnitellaan jo kauden 2015 lannoitteita. Olemme tuoneet ja meillä on myös valmius tuoda lannoitteita rekoittain suoraan Baltiasta, mutta se on laivoja työläämpää organisoida, eikä siihen ole tällä hetkellä resursseja. Samoin toimintamalli vaatii vielä hiomista. Varuillaan ollaan kuitenkin koko ajan, jos on tarvetta muuttaa suunnitelmia nopeasti.

Vuonna 2013 oltiin jo hyvässä vauhdissa kun 2014 kasvukaudelle saatiin tuotua viljelijöille neljä laivallista lannoitetta. Kaudelle 2015 Agroyn viljelijöiden asema lannoitteissa tulee olemaan vieläkin vahvempi.  Monta asiaa on saatu kehitettyä eteenpäin. Näihin palataan.

4. Uusien viljelijöiden rekisteröintilomake pidetään vielä toistaiseksi suljettuna. Meidän täytyy hio vielä järjestelmiä, jotta homma toimii hyvin silloinkin, kun viljelijöitä on mukana luokkaa 1000 viljelijää tai enemmän.

Näillä eteenpäin.

Jukka Peuranpää